torek, 24. april 2018

Makro Beer Fest - Ljubljana, 20. in 21.4.2018


Po večkkot uspešni seriji festivalov piva v domačem Mariboru in tudi v Krškem, se je Pivarna in njen otrok Makro Beer Fest prvič odpravila tudi v prestolnico, ki je tako zopet dobila pravi festival kraft piva. 

Pretekli vikend so se tako na Gospodarskem razstavišču predstavljale največje domače male pivovarne, družbo pa jim je jasno delala še kopica evropskih gostov iz tujine - od blizu in od kar precej daleč. 

Pa najprej predstavimo goste. Iz sosednje Italije sta se predstavili pivovarni Borderline ter Antica Contea (čeprav jih drugi dan ni bilo na dogodku). iz Hrvaške pa sta prispeli dobro poznani Zmajska Pivovara in Teh Garden Brewery. Pivo sta točila tudi gosta iz madžarske, to sta Reketye Brewing ter zmešani Mad Scientist. Poljske barve je zastopala pivovarna ReCraft, češke pa Matuška. Prišli so tudi iz Nizozemske, to so bili dobro priznani Oedipus, za nekaj otoškega priokusa pa so poskrbeli pri Wild Beer. Točilo se je tudi pivo Tiny Rebel iz Walesa (Pivoljub), angleški salopian (Craft Pivo), estonska Pohjala (Že v redu, Primož) in danski Amager (Hoppiness). Najbrž najdaljšo pot na festival pa so imeli Black Light Brewing, ki so točili litvanska piva - posebna pohvala za to.  
Domače pivovarske drese so nosili Reservoir Dogs, z lepo četico svojih izjemnih piv, med njimi tudi nekaj popolnoma svežih. V napadu so ajdovski Pelicon stavili na že preverjeno okusna piva, Mali Grad so prav tako prispevali nekaj iz svojega (širokega) nabora. V obrambi so HumanFish točili med drugim tudi svoj novi baltski porter, medtem ko so pri Tektoniku stavili tudi na svoje tri popolnoma nove eksperimentalne (zaenkrat) zvarke. 

V zvezni vrsti so stali Hopsbrew, Hopster, Maister, Omnivar in Ressel, ki so še razširili ponudbo domačih kraft piv. Po krilih sta švigali nepogrešljivi štajerski pivovarni Green Gold in Lobik, medtem ko je na golu navdušil kamniški Barut (še posebej s svojimi borovnicami) Kot joker iz klopi pa se je festivalskemu (vsaj širšemu) občinstvu predstavila tudi nomadska pivovarna iz Kopra, Ghetto Brewing

Kot smo od Makro Beer Festov že navajeni, je bila organizacija (gledano iz stališča obiskovalca dogodka) na vrhuncu - plačilo piva s priročnimi žetončki in degustacijske količine piva pa so na takih dogodkih tako in tako vedno dobrodošle. Poskrbljeno je bilo seveda bilo tudi za okusno jedačo (odličen falafel, mimogrede, Mr. Falafel) in glasbeno spremljavo. 
V bistvu je bila edina "težava" pomanjkanje obiskovalcev (vsaj na pogled), tako da je bilo na trenutke kar malo žalostno pogledati pivovarje samevati za točilnim napravami - smo se pa zato potrudili, da smo jih čimbolj pogosto obiskali.  Kje so razlogi - karte, lokacija, termin, kaj drugega - bo po vsej verjetnosti daleč najbolje vedel organizator sam.

V vsakem primeru, mi (in tudi po vsej verjetnosti tudi ostali obiskovalci) smo se ob okušanju številnih okusnih (in kakšnem tudi malo manj) imeli prav fino, prav tako pa ob pivskih in nepivskih debatah s pivovarji in ostalimi ljubitelji piva. pa še vsaj "gužve" pri stojnicah ni bilo prevelike ;)  Ostali ljubitelji piva so si pa sami krivi, če niso imeli priložnosti okušati poznanih in neznanih zvarkov številnih evropskih pivovarjev, veliko tudi takih, ki jih nimamo priložnosti najti pri nas.

Čez dober mesec pa sledi že posavsko nadaljevanje Makro Beer zgodbe, tokrat pod imenom Mi(KK)ro Beer Fest v Krškem, kamor bova seveda zavila tudi midva (gre le za najbližji pravi festival piva). Se vidimo?

Ni komentarjev:

Objavite komentar