petek, 17. februar 2017

Toplo pivo, hladno pivo - kakšno je tisto pravo?

Ledeno mrzel pir iz zamrznjenega vrčka - ni ga boljšega kot to. No ja, mogoče to velja za pir, za pivo pa sigurno ne. Kajti, če hočemo od piva dobiti res vse arome in okuse, za katere si je pivovar tako zelo prizadeval, moramo pivo seveda tudi pravilno servirati.

Govora je že bilo, kako pivo shranjevati, katere kozarce uporabiti za posamezen stil, tako da moramo sedaj dodati še nekaj o temperaturi serviranja piva, oziroma različnih stilov piva. Le če upoštevamo vse to, bomo od pila dobili čisto vse kar lahko ponudi.

Kaj se zgodi, če je pivo prehladno?

Seveda je ledeno hladno pivo osvežilno in poteši žejo. Prenizka temperatura pa tudi zamaskira veliko arom in okusov. Hlapenje aromatičnih sestavin je tako upočanjeno in le-te ne pridejo ven iz piva. Če pa se ne izločijo, vplivajo še na okus - pivo postane nekako brez okusa. Obenem hlad tudi poudari grenkobo, suhost in karbonacijo, ki so sicer lahko zelo prijetne karakteristike, toda v kombinaciji s prej omenjenim pivom brez okusa delujejo neprijetno in ostro.

Kaj se zgodi, če je pivo pretoplo?

Seveda toplejše pivo na drugi strani dovoli več okusom in aromam, da postanejo bolj izrazni in pridejo v ospredje. Toda, če je pivo pretoplo, se občutnost hmeljne grenkobe in karbonacije lahko tako zelo zniža, da dobi pivo precej postan občutek.

Splošna načela serviranja piva
  • Vsa piva naj bi se pila na temperaturi med 0 in 16 stopinjami.
  • Ležaki naj bi se pili hladnejši kot ale piva.
  • Močna piva naj bi se pila toplejša kot piva z nižjo stopnjo alkohola.
  • Temnejša piva naj bi se pila toplejša kot svetlejša piva.

Kateri stil piva na kateri temperaturi?


Vse to zgoraj našteto so le predlogi, kako iz posameznega piva (oziroma stila piva) izvleči največ, kar nam pivo lahko ponudi. Seveda pa vam nikoli ne more nihče reči, da pivo pijete narobe. Če vam ustreza dvojni stout piti ledeno hladen, potem ga pijte tako. Če vam ustreza ležak z višjo temperaturo, potem kar naprej. Vseeno pa vas spodbujam, da vsaj enkrat poskusite nov stil piva na zanj pravilni temperaturi - mogoče pa odkrijete kaj novega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar