petek, 15. april 2016

A se mikropivovarjem obetajo lepši časi?


Najbrž ste pravi ljubitelji piva do sedaj že zasledili novico, da se pripravljajo neke spremembe v zakonodaji, ki govori o trošarinah za pivo. Pa poglejmo, na kratko, o čem se v bistvu gre.

Že pred nekaj časa smo govorili o trošarinah pri nas (klik!), ki so trenutno med petimi najvišjimi v Evropi. Prav to je bil glavni razlog, da so se pivovarji zbrali in podali svoje mnenje in zahteve po nižjih trošarinah za male pivovarje. 
Očitno jih je nekdo le slišal, saj se govori o novem zakonu, ki predvidena nižjo obdavčitev neodvisnih malih pivovarjev celo za polovico (tako so storili pred časom tudi v sosednji Hrvaški). Poleg novih trošarin novi zakon predvideva tudi ločitev med industrijskimi in malimi obrtniškimi (mikro) pivovarji - status malega proizvajalca bodo tako dobili vsi, ki letno proizvedejo manj kot 20.000 hektolitrov piva. 

Kaj to pomeni v praksi? Ne, butično pivo zagotovo ne bo polovico cenejše. Bo pa to pomenilo, da bodo lahko pivovarji več finančnih sredstev sedaj vlagali v opremo, znanje in tudi delavce. To pomeni, da pivovarstvo ne bo boj za preživetje, ampak tudi pravi posel (kjer mogoče še ni tako). Prav tako bo ta zakon po vsej verjetnosti povzročil nastanek večjega števila novih mikropivovarn, in kot vemo je konkurenca vedno dobrodošla. Mogoče jim bo s tem omogočen tudi lažji prodor na tuji trg, vse je možno.

Vsekakor pa za ljubitelje piva ta sprememba pomeni, da bomo lahko uživali v večjem številu kakovostnejših zvarkov. In to je brez dvoma odlična novica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar