četrtek, 24. marec 2016

Steklenice vs. pločevinke


Pred nekaj tedni so na police naših specializiranih trgovin s pivom, ter seveda tudi v hladilnike bolje založenih pubov, prvič svojo pot našle tudi pločevinke butičnega piva iz pivovarne Bevog. 

Po zgledu trenutnih svetovnih trendov in nekaterih cenjenih pivovarn - pri nas so naprimer že nekaj časa prisotne pločevinke škotskega BrewDoga in še nekaterih ostalih pivovarn - so tudi pri Bevogu začeli s nekakšno manjšo revolucijo pri nas - craft pivo v pločevinkah. 

Seveda so nekateri to odločitev z navdušenjem pozdravili, drugi so se čudili, tretji so zmajevali zglavo, medtem ko je bilo nekaterim ljubiteljem piva preprosto vseeno. Pri nas smo bili do nedavnega navajeni in naučeni, da se v pločevinkah prodaja tisto najcenejše pivo, medtem ko so bili kakovostnejši zvarki rezervirani za steklenice. Toda, tudi to se spreminja. 
Brez dvoma ima vsak pivski "kontejnerček", bodisi aluminijast ali steklen, svoje prednosti. Tukaj si lahko pogledamo nekaj lastnosti pri katerih se izkažeta. 

Kje se izkažejo pločevinke


  • transport in hranjenje - brez dvoma so manjša teža, oblika in velikost prednosti pri transportu piva, prav tako pri shranjevanju kot tudi pri odpadkih;
  • recikliranje - aluminij se da brez večjih težav reciklirati za nadaljno uporabo;
  • zaščita pred svetlobo - pločevinka skozi svoje stene ne prepusti niti najmajšega žarka tega uničevalca piva;
  • daljša življenjska doba - po zaprtju pločevinke je dostop zraka do piva ničen, zato dlje ohrani svojo svežino;
  • priročnost - pločevinka se izkaže kot zelo primerno za po poti in zunanje aktivnosti;
  • cena - pločevinke so načeloma cenejše kot steklenice (oprema za polnjenje pa je morda druga zgodba);
  • vpliv na okus - sam aluminij ne vpliva na okus piva. Morebiti kovinski občutek ob pitju iz pločevinke se pojavi pri stiku ust in pločevinke. Če pivo prelijemo v kozarec, tega občutka sploh ni. 

Kje se izkažejo steklenice


  • izgled - brez dvoma je pri dojemanju piva pomemben tudi izgled. Nekateri stili piva, bolj kompleksni zvarki, skoraj sodijo v posebne steklenice. Prav tako je etikete lažje spreminjati, kot pa tisk na pločevinko;
  • temperatura - steklenice načeloma ostanejo dlje časa hladne (ob enem je pa tudi res, da se dlje hladijo);
  • ponovna uporaba - steklenice piva lahko po koncu svoje prvotne kariere dobijo nov namen, lahko pa se jih tudi ponovno uporabi za domače varjenje;
  • vpliv na okus - sama steklenica, tako kot pločevinka, nima vpliva na okus.

Kakorkoli si vzamemo ta dejstva, nekateri bodo še vedno raje posegli po steklenicah, drugi pa bodo odpirali pločevinke craft piva. Eno dejstvo pa ostaja neizpodbitno - še vedno je pri pivu najpomembnejša vsebina

Tudi mi ne bomo rekli, da je eden boljši od drugega. Bomo pa rekli, da sta brez dvoma oba lahko dobra. Za konec pa še ena anketa, da vidimo kaj (trenutno) o craft pivu v pločevinkah in steklenicah mislite vi, pivoljubci.


Craft pivo iz steklenice ali pločevinke - Katerega bi si raje odprli?

Steklenica
Pločevinka
Vseeno mi je
Do Quizzes

Ni komentarjev:

Objavite komentar