nedelja, 24. januar 2016

Kaj vse se pri nas vari


Spet se bomo malo poigrali s stili piva. Pogledali bomo namreč, katerega stila se pri nas vari v največ različicah - ne bomo upoštevali količine, ampak le koliko različnih piv tega stila najdemo. Pri določanju stilov smo se, tako kot vedno, zanesli na portal ratebeer.com.

Tako smo ugotovili, da se pri nas vari 41 različnih stilov piva. Vse od vseprisotnih svetlih ležakov, pa do nekaterih res butičnih stilov piva, ki zahtevajo ogromno časa za pripravo (npr. ječmenovo vino).  Na spodnjem grafu pa si lahko sedaj še ogledamo, koliko različih stilov piva najdemo pri nas. 
Glede na prikazano lahko ugotovimo, da se pri nas izdeluje največ različic češkega pilsnerja, kar niti ni presenetljivo glede na število domačih pivovarn po Sloveniji. Sledita mu svetli in temni ležak (jasno glede na ponudbo naših makropivovarjev), vmes pa se pojavita tudi že prva butična stila, to sta IPA in APA. 

Glede na popularnost bolj hmeljenih piv je tudi to pričakovano, saj je pri naših pivovarjih že navada, da trgu ponudijo in svoje izdelke in sposobnosti preizkusijo prav s tema dvema stiloma piva.
Nekateri ostali butični stili se sicer pojavljajo v manjšem številu, toda glede na svetovni trend in razvoj butičnega pivovarstva je pričakovati, da se bodo v prihodnje piva teh stilov pojavljala še pogosteje - stout, imperialni stout, saison, porter, imperialna IPA, ječmenovo vino, itd. 

Nekaterih stilov, ki so v bazi portala ratebeer, pri nas sicer ne najdemo - to je 36 preostalih stilov. Nekatere med njimi naši pivovarji ne morejo variti zaradi geografskega porekla (npr. kolsch), kakšne od preostalih pa morda še vidimo v prihodnje.

Nenavsezadnje butično pivovarstvo pri nas obstaja šele zadnjih nekaj let. Pivovarji postajajo vse boljši, bolj inovativni, na drugi strani pa tudi ljubitelji in pivci postajamo bolj zahtevni. Ja, res bo še zanimivo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar