četrtek, 1. oktober 2015

Laško Special Krpan


Ime: Laško Special Krpan
Pivovarna: Pivovarna Laško, Laško
Stil piva: Dvojni bok
Vsebnost alkohola: 11%

Ocena: 1,9 / 5

Pivo Krpan je prvič prišlo v roke ljubiteljev piva že davnega leta 1985, to je celih 30 let nazaj, ko je nekaj časa celo veljalo za najmočnejše pivo na svetu. Sedaj, za svojo 190. obletnico obstoja, so se v pivovarni Laško odločili, da ga zopet vrnejo na police. To pivo, poimenovano po znanem literarnem junaku, ki je bil poleg "švercanja" slaven tudi zaradi svoje moči, morda s svojimi 11% ni več najmočnejše na svetu, toda še vedno gre za najmočnejše pivo pri nas. 

V kozarcu Krpan deluje precej privlačno s svojo popolnoma jasno bakreno barvo. Na vrhu kozarce le za kratek čas posedi še razmeroma majhna umazano bela glava, ki v nekaj trenutkih popolnoma izgine. V aromi bo naš nos zaznal nežno prisotnost karamelnega sladu, poleg pa se le za kratek čas prikradejo še rahle note po lesu, ter rahlo bolj zaznavna aroma alkohola. Prvi požirek Krpana nas takoj šokira s super ekstra močno sladkobo. Poleg lahko sicer začutimo še rahel saden priokus, ki spominja na sladko grozdje, medtem ko je kakršnakoli grenkoba ali prisotnost hmelja popolnoma zakrita. Začutili bomo tudi rahlo prisotnost alkohola, ki nas malce pogreje, toda tudi ta alkohol je precej dobro skrit za vsem tem sladkorjem in sladkobo, ki popolnoma dominirata okus. Krpan bo brez dvoma našel svoje oboževalce, ki so jim bližje sladka in precej alkoholna piva, brez kakšnega hmeljnega značaja. Toda poraja se dvom, ali ni morda ta Krpan - neizprosen, pogumen in močan junak - vseeno precej presladek.

3 komentarji:

  1. To je najbolj ogabno pivo, kadar sem ga kadarkoli pil. Imam visok prag tolerance ampak kar je preveč je preveč. Odsvetujem vsem ljubiteljem piva.
    Edina pozitivna stran je ta, da si hitro pijan, ker ga hočeš hitro spiti "nič ne bomo metali stran".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni tudi ni bil kaj preveč všeč. Predvsem veliko presladek s preočutno dozo alkohola. Amapk nekaterim je to očitno všeč. Kaj hočeš, če ne probaš, ne veš :)

      Izbriši
  2. Spil sem ga v Zagrebu okoli 1988. Točneje, 4 komada. Pijan ko rit, rigoleto...

    OdgovoriIzbriši