petek, 11. september 2015

Trošarine, trošarine, trošarine...


Ste se morda že kdaj vprašali zakaj ima pločevinka našega znanega piva čez mejo veliko nižjo ceno kot pri nas? Razlogov je najbrž več, toda eden od glavnih je dejstvo, da so v naši državi trošarine (to je davek na določeno blago) veliko večje kot nekje drugod po tujini. Sami sicer nismo ravno strokovnjaki za take zadeve, toda v pogovorih s pivovarji in uvozniki smo velikokrat slišali, da so trošarine v Sloveniji celo med najvišjimi v Evropi. 

V številkah to pomeni, da trošarina za 1 hektoliter piva znaša 12,1€ za 1% vsebnosti alkohola. Če se tako vrnemo k prej omenjeni pločevinki znanega piva, le-ta znaša v tem primeru približno 30 centov. Jasno je, da se državna blagajna mora nekako napolniti - mimogrede, a veste da je trošarina na vino 0%?! - toda te stopnje trošarin veljajo za vsako pivovarno, ne glede na njeno velikost. Naj si bo to makro pivovar, ali mikropivovarna. In jasno je, da vse to predstavlja velik finančni zalogaj malim pivovarjem - z nižjimi trošarinami bi si naprimer lažje privoščili izboljšanje opreme in posledično tudi vedno bolj in bolj kakovostne izdelke. 
Veliko se je do sedaj govorilo o tem (med pivovarji in uvozniki), da bi bilo bolj pošteno in vzpodbudno (za celotno gospodarstvo), če bi se višina trošarine določila tudi z velikostjo pivovarne. Zdaj pa pridemo do razloga, da je ta zapis sploh nastal. Nekje na internetu sem zasledil članek o tem kako so pri naših sosedih Hrvatih končno sprejeli zakon, da manjši pivovarji plačujejo tudi do pol manjše trošarine kot največji. Ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da so njihove trošarine že v osnovi približno pol manjše - za 1 hektoliter znašajo 40 kun za 1% vsebnosti alkohola (približno 5€ in pol). Seveda je bila taka odločitev sprejeta z navdušenjem med malimi pivovarji, zato lahko v bodoče pričakujemo še večji pivovarski boom na Hrvaškem. 

Tako radi se zgledujemo po bolj uspešnih državah, glede zelo veliko stvari. Mogoče pa se bodo sedaj tisti na vrhu ozrli samo čez mejo in končno uvideli, da se lahko kdaj zgledujemo tudi po naših najbližjih sosedih. Še enkrat, nismo strokovnjaki na tem področju, ampak to je le naš kamenček v mozaik mnenj o tej zadevi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar