ponedeljek, 17. avgust 2015

10 najboljših slovenskih piv


Seznam najboljših piv nikoli ne more biti popolnoma objektiven. Vsak pivec ima namreč svoje preference. Medtem ko je nekomu neizmerno všeč, npr. priokus kave v pivu, je drugemu prav zaradi tega priokusa to pivo neprijetno. Vsak pivec ima potem takem svoj osebni seznam najboljših piv. Tudi sam ga imam, ampak ta zapis ne bo govoril o mojem seznamu.

Osredotočil se bo namreč na seznam, ki je po mojem mnenju morda še najbolj objektiven - gre za lestvico piv iz spletnega portala ratebeer.com, katerega zelo pogost in navdušen uporabnik sem tudi sam. Pri ratebeer-u gre v bistvu za podatkovno bazo velike večine piv, ki sploh obstajajo. Poleg lahko najdemo tudi ocene in mnenja uporabnikov iz celotnega sveta. Sliši se podobno kot untappd - v bistvu sta si obe strani zelo podobni, vendar je pri portalu ratebeer večji poudarek na ocenjevanju in opisovanju piv. Tako morda deluje malo bolj strokovno.

V glavnem, odločil sem se, da bom naredil trenutno lestvico 10 najbolj ocenjenih slovenskih piv po mnenju uporabnikov spletne strani ratebeer.com, poleg pa bom dodal tudi trenutno skupno oceno. Vrednosti segajo od 0 do 100 točk. Mimogrede, najvišjo vrednost je izmed vseh piv zbranih do sedaj doseglo le 44 piv, katerih velik delež sploh ne proizvajajo več. Od teh, ki jih lahko še najdemo in poskusimo so maksimalno število točk dosegli Westvleteren 12, Rochefort Trappistes 10, Russian River Pliny the Elder, Russian Rivery Pliny the Younger, Founders KBS, itd.

Pa si poglejmo trenutno lestvico 10 najboljših slovenskih piv na današnji dan (17.8.2015). Na njej lahko najdemo piva treh pivovarn: Reservoir Dogs, Pelicon in HumanFish. Za enkrat pa za najboljše pivo na ratebeer.com velja Reservoir Dogs Starvation, ki ima tudi zavidljivo visoko oceno. Zelo blizu pa mu je prav tako z zelo visoko oceno tudi Peliconov Quantum DIPA.

Ni komentarjev:

Objavite komentar